Notícia
16/02/2018
Sol·licitades dues patents per al protector del peu ideat per Jesús Alós

El prototip, que sorgeix d’una iniciativa promoguda pel programa d’innovació del Consorci, té l’objectiu de prevenir les úlceres per pressió en pacients enllitats. Està fet amb teixit 3D desenvolupat per Eurocat i compta amb el finançament del programa CaixaImpulse2017.

Les úlceres per pressió. Es calcula que el 60 per cent dels casos de les úlceres per pressió té origen en els hospitals i s’estima que la prevalença d’aquesta malaltia és del 10 per cent. Es tracta d’una afecció dolorosa, que incrementa el temps d’hospitalització i augmenta el risc d’infecció. La causa que en desencadena l’aparició és la pressió extra mantinguda al peu pel mateix pes del cos, la fricció de la pell quan un pacient està immobilitzat o l’ús d’apòsits de baixa qualitat en períodes prolongats d’immobilització.

 

Una idea innovadora. Jesús Alós, cirurgià vascular, ha estat l’artífex de la idea que hi ha darrera del prototip denominat 3D-Integfoot, que busca proporcionar una protecció integral de fàcil ús en el tractament i la prevenció de les úlceres per pressió que aporti una fixació efectiva i eviti els efectes secundaris provocats per noves friccions.

 

L’originalitat del projecte rau en el concepte de “protecció integral del peu”: es protegeix la totalitat de zones del peu exposades a aquest tipus de complicacions i no únicament el taló (el més afectat d’altra banda), tot evitant cert grau de iatrogènia que poden provocar alguns protectors.

 

La innovació al Consorci. Alós va presentar la idea al comitè d’innovació i, a partir d’aquí, es va desenvolupar fins a arribar al prototip actual gràcies a la col·laboració del Consorci amb el centre tecnològic Eurecat, col·laboració que s’orienta a promoure la cultura de la innovació a casa nostra i estimular el desenvolupament de solucions innovadores a problemes freqüents, com el 3D-Integfoot.

 

Patents. Ja s’ha dut a terme un estudi d’usabilitat del prototip amb trenta pacients de l’Hospital de Mataró, que ha constatat que 3D-Integfoot no produeix picor, ni sudoració, dolor o sensació d’opressió en més del 93% dels casos.

 

En aquests moments, s’ha sol·licitat una patent europea i una internacional per la protecció de 3D-Integfoot i s’està realitzant un estudi clínic per comparar l’eficiència del protector amb la pràctica clínica habitual, amb l’objectiu d’avaluar la seva eficàcia, seguretat i eficiència. L’estudi s’està duent a terme a l’Hospital de Mataró amb una població de 240 pacients, amb una finalització prevista a finals del primer trimestre del 2018. Es preveu llicenciar el dispositiu a una empresa de l’àmbit del tractament de ferides, ortopèdia o tèxtil per a la introducció del producte al mercat.

 

Caixaimpulse. El projecte ha estat seleccionat i finançat pel programa CaixaImpulse 2017de l’Obra Social “la Caixa” i Caixa Capital Risc. Aquest programa, dirigit a universitats, centres hospitalaris, centres de recerca i centres tecnològics, implica l’acompanyament expert i una aportació econòmica per elaborar i executar un pla de valorització per portar el producte al mercat.


 Tornar enrere